Vanaf 1 januari wordt het aanvragen van een energielabel aanzienlijk duurder. De kosten zijn nu nog ongeveer € 20,-, maar in januari 2021 wordt dit al snel € 200,-. Dit komt omdat de regelgeving per 1 januari 2021 verandert.
Hoe werkt het nu?
Jij kan nu zelf een online een definitief energielabel aanvragen. Dat werkt zo:
- Ga naar Energielabelvoorwoningen.nl en log in met je DigiD
- Controleer de gegevens van jouw woning en pas ze eventueel aan.
- Voeg digitaal bewijs toe. Hier wordt vanzelf om gevraagd. Denk dan aan een bouwtechnisch rapport, factuur van isolatie/zonnepanelen of foto’s).
- Selecteer een erkend deskundige (op basis van procestijd of tarief).
- De deskundige controleert gegevens. De erkend deskundige controleert jouw gegevens op afstand en komt dus niet bij je thuis langs. Heeft de deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvang je van de Rijksoverheid een e-mail met het definitieve energielabel. Soms ontvang je binnen één dag al definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer. Dit is afhankelijk van de reactietijd van de erkend deskundige en de juistheid van het bewijsmateriaal. Na goedkeuring van jouw gegevens wordt het definitieve label automatisch geregistreerd.
Je kunt ook je bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat je jouw huis energiezuiniger hebt gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.
Vanaf 1 januari 2021
Vanaf 1 januari 2021 (voorheen 1 juli) gaat de NTA 8800 in en wordt de systematiek voor het definitieve energielabel aangepast. Straks moet er namelijk een expert langskomen om het energielabel te kunnen bepalen. Nu kost het huidige energielabel ongeveer 20 euro. Dit zal naar verwachting straks ongeveer 200-300 euro zijn.
Mocht u ondersteuning wensen kunt u dat kenbaar maken door een mail naar info@west-brabantwoontslim.nl.